Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Lichtjesfeest en Kerstmarkt - 19-12-2014

De Kerstmarkt van Papendrecht werd jaren geleden heel klein opgezet met behulp van onze zusterstad Blomberg en met medewerking van vrijwilligers uit met name de Elimkerk. Het begon  als een Duitse Kerstmarkt en met als aanvangsactiviteit het Lichtjesfeest. Na zoveel jaren is het inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke kerstmarkt met veel aanvullende activiteiten waar velen zich bij verbonden voelen en naar uitzien; betekenis geeft. Ook dit jaar verrichtte ik de opening van het geheel met een korte toespraak bij aanvang van het Lichtjesfeest:

" Meisjes en jongens, vaders en moeders, opa's en oma's,

Hartelijk welkom bij de lampionnenoptocht. Net als de afgelopen jaren is de optocht een letterlijke blikvanger van het Lichtjesfeest. Elke keer weer is het hartverwarmend te zien met hoeveel mensen u hier op af komt om er samen een gezellige avond van te maken. Allereerst hartelijk dank daarvoor.

Het Lichtjesfeest is een uniek evenement! Georganiseerd door de gezamenlijke kerken van Papendrecht. Alle kerken dragen hier hun steentje bij en geven op deze manier vorm en inhoud aan de kerstgedachte.

Nadat we al hebben kunnen genieten van muziek en zang vormen we straks weer een enorme stoet om met de lichtjes langs taferelen uit het kerstverhaal te wandelen. Natuurlijk worden we begeleid door muziekkorpsen uit de hele regio. Ook voor hen bij deze een woord van dank!

Maar voordat het zover is, wil ik graag nog even terug naar de kerstboom. Het belangrijkste van alle activiteiten tijdens de feestdagen op en rondom de Markt is dat zoveel Papendrechters en gasten hier gezellig bij elkaar komen. Maar ook achter de schermen is het elke keer weer een groot feest. Verschillende organisaties en mensen zetten zich al jarenlang in om dit mogelijk te maken, zoals de korpsen en kerken die ik zojuist noemde. Het enthousiasme en de bevlogenheid van die mensen stralen af op de activiteiten en dus ook op ons. Dit jaar wil ik graag een extra woord van welkom en dank uitspreken aan de organisatie, maar ook aan onze vrienden uit Blomberg.

Dankzij hun enthousiasme is hun kerstboom rond de feestdagen vaste prik en de boom staat er ook dit jaar weer keurig bij, maar niet iedereen weet dat in Blomberg kosten noch moeite worden gespaard om dat voor elkaar te krijgen. Lang niet elke boom in de bosrijke omgeving van Blomberg is namelijk geschikt als kerstboom, omdat ze te weinig licht krijgen. Inwoners zijn zelfs een keer via een oproep in de krant gevraagd mee te zoeken en te denken. Ook kregen we al eens een boom die afkomstig was uit een particuliere tuin. Er komt elk jaar ook een enorme vrachtwagen aan te pas om de boom naar Papendrecht te brengen. Maar de boom is er maar mooi weer. Daarnaast zorgde Blomberg er ooit  voor dat we konden starten met de Duitse kerstmarkt en staat elk jaar een groep in een van de stalletjes op de Markt met van die lekkere Duitse hapjes en drankjes. Een hartelijke dankbetuiging is dan ook meer dan op zijn plek. Freunde aus Blomberg, herzlich wilkommen und wieder vielen Dank!

Zo draagt iedereen er op zijn of haar manier aan bij dat we in de koude en donkere dagen elke keer weer kunnen genieten van elkaar, van saamhorigheiden gezelligheid. Allemaal hartelijk dank voor uw bijdrage, alvast fijne feestdagen en voor nu: een sfeervolle optocht!"

 

 

Terug