Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

70 jaar bevrijding op Oranje Nassau school - 15-4-2015

Op de Oranje Nassau school was in samenwerking met andere organisaties en vrijwilligers een mooi project over Papendrecht in de Tweede Wereldoorlog en 70 jaar bevrijding vorm gegeven. Op uitnodiging bracht ik daar een bezoek en sprak ik ter opening van een zeer interessante en bewogen middag de aanwezige toe:

 

" Beste jongens en meisjes, vaders en moeders, opa's en oma's, dames en heren,

Hartelijk welkom op de Oranje Nassauschool. Allereerst wil ik de school en haar 170 leerlingen graag bedanken voor de uitnodiging aanwezig te zijn op deze bijzondere dag.

Een dag die ontstond uit samenwerking. Het begon bij een uitwisseling van ideeën tussen partners die elkaar goed kennen, die ik hier graag noem en natuurlijk speciaal welkom heet. Dat zijn de buren, te weten Rivas Zorggroep, de twee kinderopvangorganisaties Wasko en Papendrecht en wijkplatform Kraaihoek/Middenpolder/’t Zand. Met elkaar opperden zij ideeën over  nieuwe mogelijkheden om jongeren, leerlingen en ouderen die in de omgeving wonen met elkaar in contact te brengen. Want ‘meer voor elkaar betekenen’ wordt steeds belangrijker. Sámen regelen wat nodig is. Daarom ook slaan het wijkplatform Rivas De Waalburcht, Wasko, de kinderopvang en de Oranje Nassauschool vaker de handen ineen en organiseren ze gezamenlijk activiteiten voor hun bewoners, leerlingen én bewoners van de wijk.

Deze vier partners vinden het altijd nuttig maar zeker ook léuk om te bekijken of de banden verder kunnen worden aangehaald en buurtbewoners kunnen worden geholpen vaker de deur uit te gaan. Bijvoorbeeld door ze hier op school te ontvangen of met z’n allen een kerststukje te maken bij Kinderopvang Wasko.

Toen een van de leerlingen zich afvroeg of het tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in Papendrecht oorlog was, was de optelsom 1 + 1 = 2 snel gemaakt. Daarmee was het idee geboren aandacht te besteden aan de bevrijding van zeventig jaar geleden en de gebeurtenissen die daaraan vooraf gingen.

Jullie meisjes en jongens, hebben denk ik de afgelopen tijd veel gelezen en geleerd over de oorlog en verwerkt in de tentoonstelling die jullie hebben gemaakt. Maar jullie hebben de afgelopen weken denk ik ook gemerkt dat niets zoveel indruk maakt als ervaringen horen van mensen die het zèlf hebben meegemaakt. En in deze buurt wonen mensen die er zelf bij waren. Zo vertelde bijvoorbeeld een opa van een van de leerlingen over de vliegtuigen die hij zag overvliegen, de bemanningsleden die hij kon zien en de indruk die dat op hem maakte. Heel bijzonder vind ik ook dat een mevrouw die haar jeugd in Papendrecht doorbracht en al jaren in Australië woont haar ervaringen op papier heeft gezet en naar school stuurde. En zo zijn er tal van verhalen over de oorlog. Bijvoorbeeld over ervaringen met bombardementen, honger, het dagelijks leven. Voor jullie, leerlingen, is dat interessant. Maar het mooie is dat ook de mensen die de verhalen vertellen het leuk vinden dat jullie daar naar vragen en geïnteresseerd zijn.

Juist die verhalen en ervaringen leren ons hoe belangrijk het is in vrijheid te mogen leven en je eigen keuzes te mogen maken. Het lijkt zo normaal, maar we mogen daar soms best wel eens bij stilstaan. Inwoners van Papendrecht herinneren zich bijvoorbeeld nog dat ze niet naar school konden vanwege de oorlog. Jullie zouden misschien af en toe ook wel eens een dagje school willen overslaan J maar meestal ben je toch blij hier met elkaar te kunnen spelen en leren.

De gemeente Papendrecht is trots op de Oranje Nassauschool die daar de gelegenheid voor geeft. En vele extra’s doet. Die trots laten we graag zien door bij te dragen aan de verbouwing waarmee de school weer klaar is voor de toekomst. De open houding van de Oranje Nassau naar de buurt, naar ouders, naar elkaar maar bijvoorbeeld ook naar organisaties als Rivas, WASKO en het wijkplatform wil de school ook uitstralen met het gebouw. Dat die openheid wordt gewaardeerd, blijkt bijvoorbeeld uit de bereidheid van ouders wat terug doen door tijdens de verbouwing de handen uit de mouwen te steken en zich in te zetten voor werving van sponsors.

Ik dank de Oranje Nassauschool, Rivas, de kinderopvangorganisaties, het wijkplatform en de Waalburcht voor alle inspanningen om jong en oud, school en omgeving op allerlei manieren met elkaar contact te brengen. En tot slot mag ik de dames Korteland en Bijkerk en de heren Van den Adel en Van Dalen bloemen overhandigen voor hun aanwezigheid en bijdragen vandaag. Alleemaal hartelijk dank en een leerzame en gezellige dag toegewenst!"


 

Terug