Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Burger jaar verslag 2014 - 13-5-2015

Jaarlijks presenteer ik het burgerjaarverslag, zoals dat wettelijk verplicht is voor een burgemeester. Dit maal presenteerde ik het in het Denksportcentrum Papendrecht in bijzijn van een aantal mensen die hun medewerking verleend hebben aan de tot standkoming en uiteraard de gastheren en vrouwen van het Denksportcentrum:

" Dames en heren,


Hartelijk welkom bij deze bijeenkomst rondom het burgerjaarverslag over het jaar 2014.

Het was opnieuw een jaar waarin van alles gebeurde in Papendrecht, op allerlei vlakken werden weer prestaties geleverd. In dit dertiende burgerjaarverslag komen Papendrechters aan het woord die dat met hun organisaties en vrijwilligers illustreren en waardevolle bijdragen leveren aan de samenleving. Zoals de heer Quist die inwoners bij elkaar brengt, enthousiasmeert om moestuinen aan te leggen en daar ook anderen van laat meegenieten. Mevrouw Kouwenhoven die met de Stichting Noodopvang mensen in moeilijke omstandigheden helpt. Sociale wijkwinkel Fideel in de Kooy waar mensen met een beperking en wijkbewoners elkaar ontmoeten en diensten en goederen kunnen ruilen.

Vaak vinden we het vanzelfsprekend dat Papendrecht over zulke inwoners maar ook over allerlei voorzieningen beschikt, zoals het theater of het nieuwe sportcentrum. Maar zo vanzelfsprekend is dat eigenlijk helemaal niet. Zeker niet voor een gemeente van onze omvang en in de magere economische jaren die we meemaken. In het burgerjaarverslag is bijvoorbeeld een artikel opgenomen over de Volksuniversiteit. Waar verschillende collega-volksuniversiteiten het moeilijk hebben, gaat het in Papendrecht lekker. Maar ook het Denksportcentrum is een voorbeeld dat toont dat we het goed doen. Papendrecht is één van de weinige gemeenten in Nederland met zo’n niet-commercieel en modern centrum. Jaarlijks trekt het maar liefst 30.000 bezoekers, waarmee het ook een belangrijke sociale functie vervult.

Ik dank de mensen van het Denksportcentrum die dit mogelijk maken en natuurlijk zeg ik hen ook dank voor het feit dat we hier vandaag te gast mogen zijn.

Daarbij gaat het dus allemaal om het burgerjaarverslag, een instrument om te laten zien dat we best eens stil mogen staan bij en trots mogen zijn op wat inwoners, organisaties en de gemeente bereiken.
Van de eerste tot deze jongste uitgave zijn we er in geslaagd het burgerjaarverslag elk jaar weer ietsje anders, ietsje mooier, ietsje beter te maken. Zo kiezen we elk jaar een nieuw thema, dit jaar besteden we aandacht aan kansen die de ontwikkeling van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving met zich meebrengt.
Daarnaast gaat de vormgeving van het burgerjaarverslag met de tijd mee, QR-codes deden hun intrede, de ene keer ligt het accent op inwoners die aan het woord komen, terwijl de andere keer de nadruk iets meer ligt op cijfers, infografieken en mindmaps waarmee lezers zich in korte tijd kunnen informeren over bijvoorbeeld onderzoek naar veiligheid. Wat blijft is dat we elke uitgave proberen letterlijk veel gezichten van Papendrechters in beeld te brengen. Daarnaast streven we er elk jaar naar begrijpelijke taal te gebruiken en de kwaliteit van de fotografie steeds te verbeteren. Dankzij het vakmanschap van verschillende fotografen uit de regio lukt dat goed, daarom ook een woord van dank en waardering voor hun belangrijke bijdragen.

Vernieuwend was enige jaren terug natuurlijk ook het jaarverslag voor jeugdigen, daarmee zijn we bij mijn weten nog steeds de enige in Nederland. Dit jaar kunnen kinderen en jongeren onder meer tips vinden om dagdromen om te zetten in daden, kansen te herkennen en deze ook te verzilveren.

Ik hoop dat we met het burgerjaarverslag en het jeugdjaarverslag inwoners van onze gemeente weten te inspireren, zodat ideeën ontstaan en we in het volgende jaarverslag hopelijk opnieuw melding kunnen maken van succesvolle projecten, mooie resultaten en gerealiseerde dromen."

Terug