Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Heropening Wilgendonk - 7-10-2015

Ter gelegenheid van de heropening van het winkelcentrum Wilgendonk, waarvoor ik als burgemeester gevraagd werd:

" Dames en heren,

Nu de ondernemers bij monde van dhr. Nederlof en de eigenaar bij monde van dhr. Hobbelink hun visie op verleden-heden-en-toekomst van dit Winkelcentrum hebben gegeven, is het mij een genoegen ook namens de gemeente Papendrecht het een en ander naar voren te brengen; samenvattend zou ik tot u allen willen zeggen:

         ‘hartelijk welkom op het vernieuwde winkelcentrum Wilgendonk’.

Ik wil dat nader uitwerken:
Met die omschrijving – ‘vernieuwd’ - doe ik eigenlijk bijna alle moeite, alle werkzaamheden en het uiteindelijke resultaat tekort, want het is daadwerkelijk vernieuwd, maar de verschijning en de beleving is een totaal andere geworden dan voorheen, en hier en daar hoor ik terecht zeggen dat de omschrijving metamorfose veel meer op zijn plek is.

Velen onder ons hadden waarschijnlijk vooraf wel de tekeningen gezien, maar dan kun je je eigenlijk nog niet helemaal voorstellen, hoe het er uiteindelijk in de praktijk komt uit te zien en dat van een bestaande situatie zo iets moois gemaakt kan worden.

Winkelcentrum Wilgendonk zet daarmee een mooie nieuwe stap in haar ontwikkeling. Ooit begonnen in een jonge wijk hier in Papendrecht; een wijk, die nog moest groeien en waar nog niet zo gek veel te doen was. Een eerste min of meer geïmproviseerde winkel werd op zeker moment vervangen door een winkelcentrum met meer mogelijkheden.

Dat bood mogelijkheden om boodschappen te doen, mogelijkheden om ook in andere behoeften te voorzien, maar zeker ook mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Naast de dagelijkse beslommeringen werd dit gaandeweg een plek waar regelmatig allerlei activiteiten zorgen voor een extra vrolijke noot.

Maar omdat stilstand neigt naar achteruitgang, de eisen van de tijd en de wensen van winkeliers verder groeien, de vrolijke noot minder vrolijk, misschien zelfs wel een beetje saai werd, werd het tijd voor een nieuwe stap. Die is nu gezet en niet zo’n klein beetje ook. Zoals ik zojuist al aanstipte, waren al tijdens de bouwwerkzaamheden de verbaasde, verraste reacties niet van de lucht. Nu we het resultaat in volle glorie kunnen bekijken, snapt iedereen dat eigenaren en winkeliers, maar ook bezoekers, consumenten en omwonenden, met mij trots kunnen zijn op het (ver-)nieuwe winkelcentrum Wilgendonk.

Heel knap is gebruik gemaakt van de ruimte en de mogelijkheden die zich voordeden. De inrichting is nog gezelliger gemaakt, heeft een nog professionelere uitstraling en tijdens de werkzaamheden is het ongemak voor bezoekers zo beperkt mogelijk gehouden. Chapeau ook voor de planners en de mensen die het werk uitvoerden. Nu de werkzaamheden binnen afgerond zijn, kan vervolgens ook de buitenruimte aangepakt worden en zal Winkelcentrum Wilgendonk ook in een mooie en kwalitatieve omgeving komen te liggen.

Dit alles past prima binnen andere ontwikkelingen rond het winkelcentrum, zoals het streven en het concrete werken aan diverse aspecten van veiligheid en gevoel van veiligheid, zodat iedereen hier met plezier is, en naar toe komt; zich welkom weet en welkom voelt !  Dat alleen maakt dat wij allen, u en ik, trots kunnen zijn op dit winkelcentrum, op de ondernemers en op de bezoekers, die het met elkaar tot een plek maken die volwaardig en samen met de andere Papendrechtse winkelcentra staat voor kwaliteit. Ik geef u daarbij mee: bewaak uw stijl en uitstraling en laat dat niet teloor gaan door allerlei reclame uitingen, die maar al te vaak winkelcentra een rommelig aanzien geven.

De komende jaren kunnen we hier wat de voorzieningen betreft vooruit, maar ik weet ook dat betrokkenen niet stil zullen zitten en altijd scherp zijn op mogelijkheden om verbeteringen door te voeren; om activiteiten te organiseren die het winkelcentrum ook in de toekomst een bruisende, gezellige en veilige plek maken waar iedereen van harte welkom is.

Tot slot, 'Wilgendonkers', feliciteer ik u met het resultaat en wens u oprecht succes en een goede toekomst toe!"



 

Terug