Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

het afnemen van de ambtseed - 4-2-2016

Integriteit is een belangrijk onderwerp in onze samenleving en geldt eigenlijk voor iedereen. Maar voor de overheid geldt dit nog eens heel in het bijzonder. Immers de overheid heeft op een aantal terreinen het alleenrecht of ook wel monopolie genoemd. Denk daarbij niet alleen aan het uitgeven van paspoorten en rijbewijzen, maar ook aan het afgeven van vergunningen.

Bovendien moet de overheid bij beslissingen altijd het algemeen belang als leiddraad hanteren; zij mag nooit het individueel of eigenbelang/groepsbelang laten gelden. Alleen dan kan de overheid het vertrouwen krijgen en houden van de bevolking en inwoners van de gemeente. Dat vertrouwen is essentieel voor de geloofwaardigheid en het functioneren van de democratie.

Nederland staat internationaal hoog aangeschreven op de integriteitsladder. Daarom en om dat zo te houden wordt er in den lande door verschillende overheidsorganen veel aandacht besteed aan het thema integriteit. Wettelijk is de burgemeester aangewezen als de bewaker en hoeder van de integriteit.

Ook in Papendrecht besteden we hier aandacht aan. Dat doen we met trainingen voor zowel ambtenaren, gemeenteraadsleden als collegeleden. De laatste twee groepen leggen bij aanvaarding van hun positie een eed of belofte af. Vorig jaar ben ik begonnen de ambtseed ook voor ambtenaren weer af te nemen. Niet dat enkel het afnemen van die eed de absolute waarborg voor integer handelen is, maar het is wel een mooie gelegenheid om een aatal zaken te benadrukken en met name ook de bijzondere verantwoordelijkheden en positie van overheidsdienaren.

Ditmaal nam ik de ambtseed/belofte af van enkele medewerkers die vorig jaar door omstandigheden nog niet in de gelegenheid geweest waren, alsmede van nieuw aangestelde medewerkers.

Terug