Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Genomineerden CJMdeBruin-waarderingsprijs 2018 - 10-12-2018

 

 

Persbericht.

Nominaties C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs bekend!

Bij het afscheid van burgemeester De Bruin in 2016 stelde de gemeenteraad van Papendrecht, bij wijze van cadeau,  de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs in. Elke twee jaar mag de heer De Bruin een Papendrechtse inwoner, instelling of bedrijf kiezen die veel gedaan heeft voor de geschiedenis of identiteit van Papendrecht. De prijs bestaat uit een kunstwerk, een oorkonde en een geldbedrag van € 2.000,00. In 2018 wordt zo’n inwoner, instelling of bedrijf voor de eerste keer gekozen. Papendrechters konden namen inzenden van kandidaten waarvan ze vonden dat die voor de prijs in aanmerking kwamen.

Er waren uiteindelijk zoveel inzendingen, dat de jury, bestaande uit C.J.M. de Bruin, R. Boele en E. Groeneweg,  een lijst (shortlist) konden maken van maar liefst zes genomineerden! Ieder van hen gooit hoge ogen om de uiteindelijke prijswinnaar te worden!! Die ruime keuze geeft al aan, dat er in Papendrecht bijzonder veel personen, instellingen en bedrijven zijn die zich inspanningen getroosten waar we als gemeenschap bijzonder trots op kunnen zijn, hier geworteld zijn, onze identiteit weerspiegelen en waar we veel waardering voor kunnen hebben.

Na lang beraad heeft de jury gekozen voor de volgende zes genomineerden, die we in willekeurige volgorde noemen:

 • Stichting Denksport Papendrecht

  De stichting maakt zich zeer verdienstelijk door het organiseren van een groot aantal evenementen, zoals grotere schaak- en bridgetoernooien, waarmee Papendrecht in de denksportwereld op de kaart wordt gezet. Daarnaast biedt het Denksportcentrum wekelijks honderden Papendrechters verstrooiing. Dit Denksportcentrum is vrij uniek in ons land; het paradepaardje van de Nederlandse Bridge Bond en hotspot van de Nederlandse Schaakbond!

 • Stichting Dorpsbehoud Papendrecht

  Stichting Dorpsbehoud met al haar vrijwilligers zet zich enorm in voor het bewaren van de kennis en het behoud van de identiteit van het “oude” Papendrecht.  Zij onderhoudt een museum dat, met steeds wisselende exposities, veel bezoekers naar en uit Papendrecht lokt en is de spil in een netwerk van Papendrechters over de hele wereld. De jaarlijkse donateurs avonden met het brengen en ophalen van nieuwe oude kennis zijn iedere keer een feest.

 • De Heerlijkheid van Papendrecht

  De medewerkers van de Heerlijkheid, een bedrijf dat gevestigd is op waarschijnlijk het oudste stukje Papendrecht en zijn naam ontleent aan de tijd dat de gemeente nog een Heerlijkheid was, doen veel om de geschiedenis van Papendrecht levend te houden. Niet alleen produceert men Papendrechtse producten uit de boomgaard, maar men ijvert ook voor het uitdragen van de geschiedenis van de Heerlijkheid d.m.v. rondleidingen en te vertellen over het voormalige Huis van de Heren van Papendrecht.

 • Muziekvereniging Excelsior

  Dit orkest bestaat sinds mensengeheugenis (al bijna  100 jaar). Voor de jury wegen  vooral de goede landelijke naam van Excelsior, de kwalitatieve ontwikkeling van de laatste 10 jaren tot een toporkest, haar vele bijdragen aan bijzondere momenten en evenementen in Papendrecht én de inspanningen om jongeren met muziek kennis te laten maken door in de keuze tot nominatie. Excelsior is oer-Papendrechts, maar in haar activiteiten bijna on-Nederlands; werkt samen met grote namen en tot over de grenzen.

 • De heer Jo Kortooms

  Jo Kortooms is een bekend Papendrechter dankzij zijn enorme inzet en activiteiten voor Atletiekvereniging Passaat, maar de jury heeft met name waardering voor de rondleidingen door Papendrecht die de heer Kortooms op eigen initiatief maakt en organiseert langs de historische plekken van Papendrecht. Hij is daardoor voor velen een bron van informatie over de geschiedenis van Papendrecht. Hij is ook de vader van de PaBlo-loop, de bijna 400 kilometer estafette-loop van Papendrecht naar Blomberg, waarmee niet alleen de stedenband versterkt werd, maar ook langs het gehele traject de naamsbekendheid van Papendrecht.

 • Stichting Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht

  Deze stichting organiseert al 37 jaar concerten in de Morgensterkerk en is daarmee een ontmoetingsplek geworden voor de liefhebbers van kwalitatief hoogwaardige klassieke muziek. Jaarlijks worden zes concerten georganiseerd die bezoekers uit het hele land trekken. De concerten zijn laagdrempelig, zeer gevarieerd, vrij toegankelijk en informatief. De stichting organiseert bijzondere concerten van hoge kwaliteit en niveau. 

Uit deze zes zal de jury de uiteindelijke winnaar kiezen. De winnaar wordt bekend gemaakt door burgemeester A.J. Moerkerke tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Papendrecht aan de Markt 22, op dinsdag 8 januari 2019. Aanvang 19.00 uur. De winnaar krijgt dan meteen de prijs te weten een oorkonde, beeldje en een cheque de waarde van 2.000 euro overhandigd.

 

Vanaf mei 2020 neemt de jury aanmeldingen in ontvangst voor de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs 2020. Iedereen kan dan uiteraard opnieuw kandidaten aanmelden, met als enige uitzondering de prijswinnaar 2018. Nadere berichten volgen.

 

Terug