Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

prijsuitreiking wedstrijd 'structuurvisie Papendrecht 2020' - 20-2-2009

De gemeente Papendrecht vroeg al haar inwoners een beeld te vormen van Papendrecht in het jaar 2020. Hoe zien Papendrechters de toekomst en het dagelijks leven in 2020 ?

Een aantal Papendrechters reageerde positief op de oproep en heeft zijn of haar idee verwoord in een verhaal, gedicht of kunstwerk. De inzendingen werden beloond met theater- en concertbonnen. Ondergetekende sprak daarbij als volgt:

" Papendrecht 2020

Een futuristische plaats met science fiction-achtige trekjes, zoals je wel eens op tv ziet. Papendrecht als plaats waar geen armoede, honger en milieuproblemen voorkomen, maar waar iedereen goed met elkaar optrekt om de omgeving steeds mooier te maken. Een drukke/dynamische omgeving met wolkenkrabbers en allerlei moderne snufjes en techniek. Of juist een rustige, landelijke omgeving met veel groen waar ambachtelijk werk centraal staat en mensen de tijd nemen om een praatje met elkaar te maken. Of iets er tussenin natuurlijk.

Iedereen heeft zijn eigen gedachte bij de toekomst. En iedereen kan zijn eigen gedachten hebben bij de toekomst van Papendrecht. Ik zie hier leerlingen uit groep 7 van de Knotwilg. Jullie hebben nog een hele toekomst voor je. Hoewel jullie nog even de tijd hebben, weet je misschien al wel een beetje wat je later wilt worden. Ik zie aan jullie inzendingen in ieder geval dat het aan creativiteit niet ontbreekt. Dus misschien is schrijver iets voor je. Of fotograaf. Of kunstenaar. Misschien ben je toch beter in iets technisch. Misschien is burgemeester wel het geknipte beroep voor je J.  De komende jaren merk je wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Daar zullen jullie af en toe best al eens over nadenken.

Met de medewerkers van de gemeente denken ook wij na over de toekomst. Want ook voor ons is het belangrijk om te weten welke kant we op willen. Juist daarom zijn we op dit moment een structuurvisie aan het schrijven, een plan in grote lijnen over hoe Papendrecht er in 2020 uit kan zien. Misschien gaan jullie in de toekomst in een stad studeren of werken. Misschien blijven jullie allemaal in Papendrecht wonen. Daarom ben ik blij dat jullie zo enthousiast hebben meegedaan aan de wedstrijd ‘Papendrecht 2020: Venster naar de toekomst’ en laten weten hoe jullie naar de toekomst kijken.

Maar ook met alle andere bijdragen zijn we als gemeente natuurlijk blij. Alle verhalen, gedichten en kunstwerken getuigen naast creativiteit van originaliteit en betrokkenheid bij de gemeente. Ik wil dan ook alle inzenders hartelijk danken voor hun deelname en hun bijdragen.

Zo meteen ga ik de winnaars van deze creatieve wedstrijd bekend maken. Maar eerst vertel ik u nog wat er met de winnende inzendingen gebeurt: aanstaande woensdag valt een bijzonder Papendrechts Nieuwsblad bij iedereen in de bus. Bijzonder omdat deze een special bevat over de structuurvisie. Daarin wordt onder meer aangekondigd dat de ontwerp-structuurvisie een paar weken voor iedereen ter inzage ligt in het gemeentehuis en dat iedereen daarop kan reageren. Maar… in die special staan ook alle winnaars van vandaag én hun creaties compleet met foto geportretteerd!

Beste mensen, ik dank jullie hartelijk voor jullie komst en hoop dat iedereen zo creatief met ons blijft meedenken over de toekomst van Papendrecht.

Ten slotte wil ik graag mijn mede-juryleden bedanken. De deskundigheid van Eveline Bergwerf (docente geschiedenis Willem de Zwijger College en schrijfster van kinderboeken), Jörgen Snoep (beheerder Kunstuitleen en kunstenaar) en Frans Spaanstra (Culturele Raad en oprichter Taalbureau GoedeStijl) zorgde ervoor dat wij afgewogen keuzes konden maken. Daarvoor mijn hartelijke dank!

Goed, voldoende spanning opgebouwd, ik ga nu echt over tot de prijsuitreiking.

Op de derde plaats:

Abigail Versfeld en Mathilde Hobes: zij illustreerden de mode in 2020

Commentaar van de jury: Origineel gemaakt en kunstzinnig, erg knap (voor hun leeftijd) / Erg leuk, veel werk van gemaakt, mooie kleuren

Op de tweede plaats:

Hans Verzijl: schreef een mooi gedicht over Papendrecht

Commentaar van de jury: Erg mooi gedicht, heel inspirerend, mijn favoriet! / gewoon een heel mooi gedicht

Op de eerste plaats:      

Dylan Visser, Yun-O Hu, Sammy van Berkel en Susan Meijer : zij maakten een collage van tekeningen en een kunstwerk met het zilverpapier.

Commentaar van de jury: Creatief in elkaar gezet: veel werk in gestoken / Een kunstwerk! / Veel werk, serieus mee bezig geweest, kleurrijk.

 

Allemaal van harte gefeliciteerd! "

Terug