Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

een waardering voor de jeugd - 20-11-2009

Vaak wordt er wat geroepen over de jeugd, meestal in minder positieve zin. Feitelijk gaat het dan over enkelen wier gedrag als toonbeeld wordt genomen voor de gehele groep. Dat doet vele positief ingestelde en gewoon leuke, aardige en behulpzame jongeren te kort. 

Ik kom ze tegen in mijn werk. Zowel die "rotjochies" als die hierbovenbedoelde grote groep. Beiden krijgen mijn aandacht, weliswaar op verschillende manier zoals u zult begrijpen.

Ook zijn er jongeren die zich op bijzondere wijze onderscheiden. Voor hen heb ik het volgende bedacht en aan het gemeentebestuur voorgesteld:

" Naast de Koninklijke Onderscheidingen die binnen de gemeente Papendrecht jaarlijks uitgereikt worden kent Papendrecht ook de gemeentelijke onderscheidingen.

Echter, voor jeugdige personen op dit gebied is niets geregeld. Jongeren komen niet in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding of een gemeentelijke onderscheiding omdat zij te weinig ‘dienstjaren’ hebben opgebouwd.

Ook jongeren die iets bijzonders doen of hebben gedaan voor de samenleving, zouden in het zonnetje moeten worden gezet en daarvoor aandacht en erkenning in de vorm van een lintje moeten kunnen krijgen.

Met deze brief informeren wij u over het besluit van het college aangaande de invoering van het Jeugdlintje.

Kinderen en jongeren van 6 tot 23 jaar kunnen worden voorgedragen voor een jeugdlintje. Op voorstel van de burgemeester beslist het college over de toekenning van het Jeugdlintje. Aandachtspunten hierbij zijn: de bijzonderheid van de activiteit, de uitstraling van de verdiensten naar de omgeving en de voorbeeldfunctie voor andere jongeren.

Papendrecht hanteert twee leeftijdscategorieën: van 6 tot en met 12 jaar en van 13 tot en met 23 jaar. Deze categorieën zijn gemaakt omdat kinderen op een andere manier kunnen bijdragen aan de samenleving dan jongeren.

Er zijn kinderen en jongeren die ‘vrijwilligerswerk’  verrichten zoals boodschappen doen of computerles geven aan bejaarden of gehandicapten of jongeren die een actie hebben opgezet tegen zinloos geweld of kinderen die pesten op de bassischool actief hebben aangepakt of jongeren die reddingsacties hebben verricht of een landelijke (sport)prijs hebben gewonnen. Anderen verdienen een Jeugdlintje omdat zij onbaatzuchtige inzet tonen voor de medemens, natuur, cultuur of sport gedurende een bepaalde periode.

Het Jeugdlintje bestaat uit een medaille en een oorkonde. De medaille is aan één zijde voorzien van het wapen van Papendrecht; op de achterzijde wordt de naam gegraveerd en het jaartal van de uitreiking.

Iedereen (jong en oud) kan het hele jaar door, tot twee maanden voor de datum van uitreiking een kandidaat aanmelden voor een jeugdlintje. De aanvraag moet gericht worden aan de burgemeester. Het kabinet van de burgemeester beoordeelt de aanvraag en adviseert de burgemeester het Jeugdlintje wel of niet toe te kennen.

Voor het aanvragen van een Jeugdlintje moet gebruik gemaakt worden van een aanmeldingsformulier. Er moeten twee referenties worden opgegeven, die niet tot dezelfde familie behoren. Deze referenties kan de gemeente benaderen bij de behandeling van de voordracht.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor het Jeugdlintje zijn:

-         de bijzonderheid van de activiteit;

-         de uitstraling van de activiteit naar de omgeving;

-         de voorbeeldfunctie voor andere jongeren;.

-         de kandidaten hoeven niet in Papendrecht woonachtig te zijn, het woonplaats beginsel moet vooral gekoppeld worden aan de feitelijke activiteit waarvoor het lintje wordt uitgereikt.

Op de Dag van de Rechten van het Kind, elk jaar op 20 november, reikt de burgemeester de jeugdlintjes uit aan kinderen en jongeren die vrijwillig bijzondere dingen doen in Papendrecht. De eerste keer op 20 november 2010. Tot die tijd is er voldoende gelegenheid om bekendheid te geven aan de mogelijkheid om kinderen en/of jeugdigen wonende in Papendrecht voor te dragen voor een Jeugdlintje.

Vanaf de invoering op de Dag van de Rechten van het Kind op 20 november 2009 start de communicatie over het Jeugdlintje.

Communicatiemiddelen die hierbij gebruikt worden zijn:

-         persbericht na besluitvorming;

-         artikel in het Gemeentenieuws na besluitvorming;

-         brief bekendmaking Jeugdlintje en procedure voor de aanvraag naar scholen en jeugdcentra;

-         aanmeldingsformulier voor het verkrijgen van het Jeugdlintje opsturen naar doelgroepen en plaatsen op website;

-         advertentie medio 2010 in het Gemeentenieuws;

-         www.papendrecht.nl

-         Cilio Jongerenwebsite Drechtsteden.

Van belang is dat het accent komt te liggen op het stimuleren van een actieve en positieve deelname van jeugd en jongeren in de samenleving."

Gelukkig heeft het gemeentebestuur zich akkoord verklaard en verwacht ik een positief effect van e.e.a.

 

 

Terug