Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

de verkiezingsuitslag en verder - 8-3-2006

De avond van 7 maart was natuurlijk een spannende: uitslagenavond voor de gemeenteraadsverkiezingen! Omstreeks tien uur 's avonds kon ik de uitslagen presenteren. Grote winnaar werd de PvdA met drie zetels winst.  Maar ook de ChristenUnie won een zetel. Terecht waren beiden daar bijzonder blij mee en ik heb hen dan ook mijn welgemeende felicitaties gegeven. Verlies was er bij het PAB met drie zetels en D66. De laatste partij had een zetel in de raad en verloor deze, zodat D66 niet terugkeert. Jammer, maar het zat er ook wel een beetje in. Het SGP heeft zich gelukkig wel weten te handhaven. Beide partijen, D66 en SGP, met ieder één zetel in de oude raad zijn m.i., hoewel zeer verschillend van inhoud, waardevol vanwege het gedachtengoed dat zij vertegenwoordigen. De overige partijen zijn in zetelaantal stabiel gebleven.

Na de verkiezingen breekt de periode van collegeonderhandelingen aan, die moeten leiden tot een coalitieakkoord tussen politieke partijen. Dat akkoord dient dan op haar beurt weer als basis voor het collegeprogram voor de komende periode en de benoeming van wethouders. Deze fase van onderhandelingen is, net als die van de verkiezingen, een fase waarin de politiek het primaat heeft. Om daarbij behulpzaam te zijn heb ik bijgaande brief naar de lijsttrekkers gestuurd.  

Open brief aan de lijsttrekkers van de politieke partijen die deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen d.d. 07 maart 2006 en een of meerdere zetels in de nieuwe raad 2006-2010 verworven hebben.  

 Zeer geachte lijsttrekkers,

 Uw partij heeft in komende raadsperiode 2006-2010 een plek en een positie verworven in de gemeenteraad van Papendrecht. Daarmee wil ik u, nogmaals, van harte feliciteren.

Dat betekent ook dat er bij u een verantwoordelijkheid is komen te rusten. De verantwoordelijkheid voor een goed bestuur in onze gemeente, voor het behartigen van het belang van alle burgers, instellingen en bedrijven, ongeacht of zij tot uw specifieke achterban behoren, u in de verkiezingscampagne gesteund hebben of op u gestemd hebben. Uiteraard zult u dat doen vanuit uw eigen gedachtegoed en visie. Dat mag en moet zelfs in de politieke context van de gemeenteraad duidelijk naar voren komen. Verkiezingen gaan niet zonder campagne en het aanscherpen van visies en standpunten hoort daarbij. Het dient immers ergens over gaan. Daarbij is het vaak onvermijdelijk dat onderwerpen c.q. standpunten, omstandigheden en stellingnamen uit de voorliggende periode naar voren gebracht worden. Ook dat komt de duidelijkheid ten goede en m.n. voor de burger die naar de stembus gaat en/of daarbij aangespoord wordt te gaan stemmen.

Nu de verkiezingen voorbij zijn en de uitslag bekend, zal het zoals gebruikelijk in ons land, weer duidelijk zijn dat geen enkele partij de absolute meerderheid heeft verworven en, ongeacht of dat als wenselijk ervaren wordt, alleen het dagelijks bestuur i.c. het college van de gemeente kan gaan vormen. Politieke partijen zullen dienen te onderzoeken of en met wie zij samen een meerderheid, coalitie, in de gemeenteraad kunnen vormen die als stabiele basis kan dienen voor het dagelijks bestuur in de komende vier jaar. Dat proces van benaderen, onderzoeken en onderhandelen is primair een partij - politiek proces, waarvoor bij u het primaat en de verantwoordelijkheid ligt.

In dat proces kunt u, indien gewenst en in goed overleg, uiteraard rekenen op de steun van de gemeentelijke organen c.q. functionarissen. Het zijn zowel de griffier van de raad, de gemeentesecretaris (secretaris college, algemeen directeur organisatie), alsmede de burgemeester (voorzitter raad, voorzitter college en zelfstandig bestuursorgaan), die bij deze hun bereidheid tot ondersteuning en advisering uitspreken en aanbieden.

Ieder kan en zal dat doen vanuit de eigen specifieke rol en de daaraan verbonden mate van intensiteit. In de afgelopen periode hebben wij ons daarop zowel afzonderlijk als gezamenlijk georiënteerd en voorbereid. Deze brief met bijlagen is daar o.a. het resultaat van. Het verdient daarbij aanbeveling om steeds duidelijk te maken en te houden welke hulpvraag gesteld wordt, de daaraan verbonden mate van vertrouwelijkheid en de relatie tot het totaal van de politiek en de andere op dat moment niet betrokken partijen of personen alsmede zaken die enkel de onderhandelende partijen (coalitie?) aangaan en die alle partijen betreffen.

In deze brief doen wij u een aantal suggesties waarvan u zelf bepaalt of en hoe u daarmee om wenst te gaan. Voorts treft u een vijftal bijlagen aan te weten:

         - van de zijde van de griffier:

                   A.  Aanbevelingen t.a.v. duale werkwijze in praktijk 

                   B.  Matrix van verkiezingsprogramma’s op onderwerpen    

 

 

 

 

        - van de zijde van de gemeentesecretaris:

 

 

                   C.   Onderwerpen die specifieke aandacht verdienen in het

 

 

                         onderhandelingsproces

 

 

                    D.  Het actuele financiële kader

 

 

                    E.  Een cultuuromslag: voorstellen ter bevordering van de zogenaamde

 

 

                          Externe Focus van de gemeentelijke organisatie. 

 

 

Voorts bevestigt ondergetekende u hierbij het voorstel dat ik u reeds eerder heb doen toekomen om met twee vertegenwoordigers per politieke partij bijeen te komen op donderdag 09 maart om 20.00 uur in de raadzaal voor een openbare vergadering. In die vergadering, die uitdrukkelijk geen vergadering van de raad is, kunnen de twee vertegenwoordigers per politieke partij van de gelegenheid gebruik maken aan te geven hoe zij tegen de verkiezingsuitslag aankijken en welke conclusies zij daar uit trekken voor het vervolgproces.

 

 

Dat vervolgproces, zijnde de collegeonderhandelingen, kan bijvoorbeeld geleid worden door de grootste partij. Daarnaast is er de mogelijkheid gebruik te maken van een informateur of formateur.

 

 

Zolang geen der partijen vertegenwoordigd in de raad daar bezwaar tegen maakt kan de griffier als secretaris fungeren. Indien dat nodig mocht blijken i.v.m. de positie van de griffier als griffier van alle fracties en raadsleden is het eventueel mogelijk dat de gemeentesecretaris in een vergevorderd stadium van de onderhandelingen die taak overneemt.

 

 

Naast het onderhandelingsproces dat leidt tot een coalitieakkoord en normaliter de basis zal vormen voor een collegeprogram zijn er nog allerhande zaken, die in gezamenlijkheid met alle politieke partijen besproken of onderhandeld dienen te worden.  Mijn voorstel is daarvoor de datum van 29 maart te reserveren, wederom in de samenstelling van twee vertegenwoordigers per politieke partij. Mocht er in deze of anderszins nog verder overleg nodig zijn dan verzoek ik u 19 april daartoe te reserveren.

 

 

Een belangrijk aandachtspunt betreft de wijze van onderhandelen en de mate van openbaarheid daarbij. Dat is aan u ter bepaling. Wellicht mag ik u in overweging geven er aandacht voor te hebben dat er met regelmaat momenten zijn van terugkoppeling en/of consultatie van anderen dan wel het informeren van de niet onderhandelende overige partijen, de pers en daarmee de bevolking. Uiteraard zal in de vergadering van de raad, waarin de wethouders gekozen worden, het nieuwe college zich presenteert en de coalitie vorm gekregen heeft, ruimte zijn voor politiek debat over de formatie.

 

 

Betreffende de gedachtevorming omtrent samenstelling van het college en m.n. de portefeuilleverdeling wil ik in zijn algemeenheid uw aandacht vragen voor de bestuurskracht en voor de effecten op de praktijk van collegiale samenwerking en gezonde verhoudingen. Zonder daarbij specifiek te willen zijn breng ik in dat verband het uitgangspunt van de zogenaamde “checks and balances” naar voren. Dat geldt zowel politiek, bestuurlijk, maatschappelijk als in relatie tot de gemeentelijke organisatie.

 

 

Met een nieuwe raad, een nieuw college kan er in Papendrecht een nieuwe lente aanbreken. Dat is geen automatisme of vanzelfsprekendheid. Partijen en betrokken personen moeten dat ook wensen, willen en kunnen. Wij i.c. de griffier, de gemeentesecretaris en ondergetekende hebben ons er op beraden condities te creëren die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Wij hebben zowel logistiek als inhoudelijk voorbereidingen getroffen voor studie- of conferentiedagen waarop de diverse geledingen binnen de gemeente zich nader kunnen bezinnen op hun rol en bijdrage in de komende raadsperiode. Wij stellen u het volgende voor en verzoeken hierbij een ieder die in zijn of haar huidige of toekomstige hoedanigheid, tot een van de genoemde gezelschappen hoort deze data in de agenda te reserveren:

 

 

1.   voor het nieuwe college d.d. 11 mei 2006; drie dagdelen;

 

 

2.   voor college, directieteam en ambtelijk management d.d. 17 mei: drie dagdelen;

 

 

3.  voor de leden van de gemeenteraad en college d.d. 19 mei: vier dagdelen;

 

 

                                                                                     d.d. 20 mei: drie dagdelen +

 

 

                                                                                                          partners(-program);

 

 

4.  voor college en directieteam d.d. 07 juni; twee dagdelen.

 

 

Uiteraard zal e.e.a nog nader uitgewerkt tot u komen en is enige ruimte voor suggesties van betrokkenen over de programmatische invulling gereserveerd.

 

 

Tevens bericht ik u bij deze dat de griffier in goed overleg op zich genomen heeft om direct na de installatie van de nieuwe raad en aan het begin van haar zittingsperiode een aantal dagdelen te verzorgen ter introductie  en instructie. Zowel nieuwe als ervaren raadsleden worden bij deze uitgenodigd om deze  “gereedschapskist voor het raadslid” in ontvangst te nemen respectievelijk aan te vullen.

 

 

Tot slot spreek ik mede namens griffier en gemeentesecretaris de wens uit dat wij met deze inbreng een bijdrage kunnen leveren aan uw politieke proces van collegeonderhandelingen en coalitievorming. Wij zijn in deze niet uitputtend en dat was ook niet de opzet. Wij zijn ieder bereid vanuit onze eigen specifieke rol, verantwoordelijkheden en bevoegdheden u naar vermogen te faciliteren en/of te adviseren bij dit proces en in de komende raadsperiode.

 

 

Wij zullen dat doen vanuit een positie van onpartijdigheid en gelijke behandeling van welke partij of raadslid dan ook. Boven de partijen staand willen wij de komende weken staan voor een correct en zorgvuldig proces, vertrouwen en voor zover mogelijk, openheid naar alle partijen toe. Mochten wij er op die manier in slagen met u de basis te leggen voor goede politiek-bestuurlijke verhoudingen voor de komende vier jaar dan is daarmee wat ons betreft deze missie geslaagd. Immers nu de burger zijn stem heeft laten gelden is het aan het bestuur in zijn onderscheiden geledingen het algemeen belang te dienen en Papendrecht krachtig te besturen.

 

 

In het besef dat naast het gewone werk de verkiezingscampagne de nodige extra inspanningen heeft gevraagd, de uitslag van de verkiezingen reden tot meer of minder vreugde kan vormen en er nu weer veel werk te wachten ligt, wens ik u allen de komende periode veel sterkte, wijsheid en succes toe. Dat doe ik in het vertrouwen dat u uw voorzitter/burgemeester ook tussentijds zowel inhoudelijk als over de voortgang van het proces zult informeren zodat ook ik op mijn beurt mijn rol kan vervullen.

 

 

 Met vriendelijke groet,

 

 

 Mede namens griffier en secretaris,

 

 

 C.J.M. de Bruin.

 

 

 burgemeester / voorzitter van de gemeenteraad

 

 

 c.c. de leden van de gemeenteraad                                                              Bijlagen: 5

 

 

 

Terug