Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

burgerjaarverslag 2010 - 18-5-2011

Als burgemeester van Papendrecht heb ik een trio jaarverslagen met noviteiten gelanceerd.

 

Op de derde woensdag van mei, de dag van de verantwoording of in populair taalgebruik 'gehaktdag', heb ik als burgemeester van Papendrecht drie burgerjaarverslagen uitgebracht: een ‘gewone’ versie op papier in de vorm van een bijlage in het Papendrechts Nieuwsblad, een speciale editie voor jongeren en een verrijkte digitale versie. Alle drie zijn bovendien uitgerust met moderne middelen. Ondergetekende heeft ze na afloop van een debat tussen leerlingen van de twee Papendrechtse middelbare scholen gepresenteerd.

 

Het burgerjaarverslag verschijnt in Papendrecht voor de negende keer. Ook was Papendrecht in 2008 de eerste die een speciale versie van het jaarverslag voor jongeren uitbracht. Aan de drie edities zijn allerlei moderne middelen toegevoegd. Zo bevat het papieren burgerjaarverslag een QR-code (quick response code, een soort barcode) die bij scannen met de telefoon direct naar de mijn website (van de burgemeester) voert voor extra informatie én de digitale versie. Daarnaast bevat deze als noviteit een aanklikbare mindmap met highlights die het mogelijk maakt het jaarverslag te scannen op de gewenste informatie.Het jeugdjaarverslag bevat onder meer een mindmap die het belang van debat voor onze democratie laat zien.

 

Debat

Traditioneel vindt inmiddels rond de verschijning van de jaarverslagen een 'lagerhuis-debat' plaats tussen leerlingen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College. Het debat vond voor de vijfde keer plaats. 

De leerlingen gingen in debat over drie stellingen. Papendrecht moet een eigen bioscoop hebben, was daarvan de eerste. Daarna kwam aan de orde of roken door scholen op hun gehele terrein verboden moet worden, dus ook op schoolpleinen. De derde stelling was of leerlingen inspraak moeten krijgen op aannemen en ontslaan van docenten. Als voorproefje gaven een voor- en een tegenstander alvast hun mening in het jeugdverslag.

 

Het debat tussen leerlingen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College vond plaats op woensdag 18 mei (aanvang 15.00 uur) in de raadzaal van het gemeentehuis, het centrum van de lokale democratie.

 

 

Terug