Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

buurtbemiddeling - 21-11-2011

Op initiatief van ondergetekende is de afgelopen jaren in Papendrecht een succesvol project opgezet van buurtbemiddeling. Het is een samenwerkingsverband van gemeente, politie en woningcorporatie Woonkracht 10 om daar waar spanningen zijn tussen buurtbewoners, deze door bemiddeling te doen verdwijnen. Die bemiddeling gebeurt door gekwalificeerde vrijwilligers, die onafhankelijk kunnen opereren.

Met dit convenant wordt de samenwerking ook vastgelegd en erkend. Ik hechtte er aan die ondertekening te laten plaatsvinden in bijzijn van betrokkenen, die het geheel uiteindelijk in praktijk moeten waarmaken. daarbij zei ik het volgende:  


" Geachte aanwezigen,

Inwoners van Papendrecht voelen zich thuis in hun woonplaats. Ze hebben het gevoel dat er naar elkaar wordt omgekeken. De samenleving voelt beschut en veilig. Saamhorigheid in de wijken is in orde. Papendrecht is een fijne plek om te wonen.

Dit zijn enkele voorbeelden van meningen en ervaringen die regelmatig terugkeren. Onlangs zag ik ze weer bevestigd tijdens bijeenkomsten in een proces waarin we met inwoners de identiteit van Papendrecht en de rol die Papendrecht in de toekomst wil spelen onderzoeken.

Het zijn ook in mijn ogen belangrijke elementen van het karakter van Papendrecht. Samen met politie, Woonkracht10 en andere partnerorganisaties doen we er alles aan om dat karakter en die prettige sfeer te behouden. Natuurlijk spelen inwoners hierin de belangrijkste rol. Verantwoordelijkheidsgevoel en respect vormen de basis om elkaar ruimte te geven en er bij verschillen van inzicht samen uit te komen.

Laten we niet vergeten dat dat in verreweg de meeste situaties het geval is. Het overgrote deel van onze inwoners – met uiteenlopende achtergronden, karakters, culturen en leefwijzen – kan het prima met elkaar vinden, deze mensen zijn goede buren voor elkaar.

Maar – u kent de praktijk als geen ander – helaas gaat het ook wel eens anders en zitten buren elkaar in de weg. In die situaties bewijst buurtbemiddeling zich als een effectief instrument. Tussen de 55 en 60 zaken worden per jaar in Papendrecht door buurtbemiddelaars behandeld. Gemiddeld wordt 65% hiervan tot tevredenheid van alle betrokken partijen afgehandeld. Dat mogen we beslist een goede score noemen. Ik spreek dan ook mijn dank uit aan de betrokkenen die een aandeel hebben in deze score, met name de bureau- en wijkagenten, Woonkracht 10 en natuurlijk de buurtbemiddelaars!

Uw werk is niet altijd makkelijk. Sentimenten spelen een grote rol, de betrokkenen zijn niet altijd direct bereidwillig, de gemoederen kunnen verhit raken. Dat u desondanks jaarlijks in een kleine veertig gevallen buren nader tot elkaar weet te brengen, is een prestatie van formaat. 

Toch denken we dat er nog verdere winst te behalen is. Dat is dan ook de reden dat we nu - drie jaar na invoering van buurtbemiddeling in Papendrecht – bij elkaar komen om dit convenant te ondertekenen.

Belangrijkste doel van het convenant is organisatorische verbeteringen door te voeren die bijdragen aan nóg betere samenwerking en nóg betere resultaten van buurtbemiddeling. Op die manier denken we met elkaar de sfeer in straten en buurten nog net even iets extra’s te geven. Het extra zetje waardoor mensen zich thuis blijven voelen in hun omgeving en waarmee onze inwoners Papendrecht ook in de toekomst bestempelen als de plek waar ze zich veilig en op hun gemak voelen."



Terug