Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Koninklijke onderscheiding Wim van Veen - 28-9-2012

Op 28 september werd in de korenmolen de "Jan van Arkel" niet alleen een feestelijke afronding van de restauratie van 23 molens uit het bestand van de Simav 'gevierd', en afscheid genomen van voorzitter Bakker, maar 's avonds werd bij het informeel samenzijn van vrijwilligers, molenaars en bestuursleden ook nog speciaal aandacht geschonken aan een van hen, die zich al jarenlang bijzonder verdienstelijk gemaakt heeft: (oud-)molenaar en lid van de technische commissie: Wim van Veen.

Ondergetekende mocht in zijn hoedanigheid als burgemeester/vertegenwoordiger van Hare Majesteit Wim de versierselen opspelden. Uiteraard was dat in goed collegiaal overleg afgestemd met mijn collega Eenhoorn van Alphen a/d Rijn, waar Wim woonachtig is, maar ook met collega Boot, burgemeester van Giessenlanden alwaar de uitreiking plaats vond. Puttend uit de volgende gegevens sprak ik Wim toe:

Naam gedecoreerde: Willem Marinus van Veen

Aanwezig:  zoon en kleinkinderen en een goede vriend; dochter via een opname die vertoond werd.
 

Geboren:
28 juni 1937 in Arnhem

Wonende:
Sint Jorisstraat 37, 2405 CK Alphen aan den Rijn

Verdiensten:
De heer Van Veen is sinds 1982 vrijwillig molenaar van de Middelmolen in Molenaarsgraaf. Sinds 2002 is hij ook lid van de technische commissie van de Stichting Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). Hij heeft zich ingezet voor de restauratie van 23 molens van de SIMAV en heeft zich ingespannen voor het vormgeven van de restauratieplannen
en is nu nog steeds betrokken bij het opstellen van de Periodieke Instandhoudingplannen voor de periode 2013-2018. De heer Van Veen ontwierp de website van de SIMAV en is nog actief als webmaster.

Anekdote aangeleverd door de heer Bovekerk, secretaris SIMAV
Andries van der Graaf, oud-collega molenaar en tevens lid van onze Technische Commissie, herinnert zich dat Van Veen ‘op zijn stekkie’ aan de Middelmolen in Molenaarsgraaf veel plezier beleefde.

Door zijn beminnelijke inzet bereikte hij dat de eigenaar van de eendenkooi, die eigenlijk een beetje op de scheiding van de 400 meter lag van de molen, er mee instemde dat het houtgewas werd opgeruimd. Voor de windvang van de molen is het van belang dat het houtgewas binnen een straal van 400 meter (de molenbiotoop), volgens de regels, laag blijft.
Ook achter de molen, bij het oude gemaal stond veel hout. Ook dat is door zijn inzet vrijwel geheel verdwenen.
Van der Graaf: ,,Als ik namens de SIMAV bij hem kwam, voor bijvoorbeeld de inspectie van de molen, was hij altijd erg bescheiden maar wel vasthoudend.
Had de molen ongemakken dan kon hij het heel goed uitleggen en wat de eventuele oorzaak kon zijn. Door veel zelfwerkzaamheid was hij een molenaar, die voor de SIMAV ‘op de kleintjes’ lette.
Van der Graaf: ,,In de Technische Commissie heb ik hem ervaren en ervaar ik hem
als een zich bescheiden opstellende persoonlijkheid, een man met een grote kennis van zaken. Kortom een fijne molenmaat die niet alleen de SIMAV diende maar ook een steun was en is voor de molenaars (en daarmee van de molens)”.

Wim van Veen heeft de SIMAV naar de digitale snelweg geleid. Toen in de jaren negentig van de vorige eeuw nog bijna niemand in de SIMAV-wereld ook maar iets wist c.q. begreep van Internet was het Wim van Veen die alle molens van de SIMAV en de andere molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden op het wereldwijde web introduceerde.
Van lieverlede heeft iedereen van de SIMAV de weg naar de digitale communicatie gevonden. Met vallen en opstaan…
Is iemand de weg kwijt, Wim fungeert als gids.

Met een knipoog naar de songtekst uit de jaren tachtig ‘Even aan mijn moeder vragen’ is bij de SIMAV vaak van toepassing ‘Even aan Wim van Veen vragen’ Niet dat er wordt gezongen. Digitaal of per telefoon worden SOS- seinen afgegeven. Meningmaal heeft hij, dat staat vast, met een glimlach de noodkreten aangehoord en hulp geboden… Geduldig legt hij de voor hem eenvoudigste zaken uit. En… hij wijst dikwijls op nieuwe mogelijkheden. ‘Als je dit zo doet, dan kun je dat doen en dat is veel eenvoudiger.’

Wim van Veen, een bevlogen man altijd op zoek naar voordelige zaken voor onze organisatie.
Maar, soms kan het iets anders uitpakken.

Piet Vergouwe, de voorzitter van de Technische Commissie, herinnert zich de volgende anekdote:

‘Wim kwam op een gegeven moment met een krantenknipsel, waarin stond vermeld dat er bij het waterschap Friesland gratis basaltblokken afgehaald konden worden.
Hij was erg enthousiast en stelde voor om te informeren hoeveel we er konden afhalen. Het bleek echter een 1 aprilgrap te zijn. Hij voelde zich erg opgelaten en vond dat we hier maar niet verder over moesten praten.
Bij deze gelegenheid moet dit wel kunnen vind ik.’
Wim van Veen is sinds enkele jaren een fervent bridger. Niet zelden is een vergadering van het bestuur met de Technische Commissie begonnen met het uitwisselen van bridgenieuws en behaalde (‘prima’) resultaten….

Kwalificatie:
U heeft vanaf 1982 op het gebied van het culturele erfgoed (bestuurlijke) activiteiten verricht die ten goede komen aan de samenleving. U kan worden gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving’ heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’.

Op initiatief van het Bestuur van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Op voorstel van ondergetekende, in goed overleg met collega Eenhoorn van Alphen a/d Rijn

en met voorspraak van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Heeft het Hare Majesteit, de Koningin, behaagt u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau !

Mag ik je vragen naar voren te komen Wim, zodat ik je de versierselen kan opspelden.... 


.

 

 

 

Terug