Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Excelsior: Nieuwjaarsconcert - 12-1-2013

Bij het nieuwjaarsconcert spreekt traditioneel de burgemeester:

"Dames en heren,

De start van het nieuwe jaar in Papendrecht en het nieuwjaarsconcert van Excelsior zijn eigenlijk twee, niet los van elkaar te denken, begrippen. Het is goed om te ervaren, dat u als liefhebber van muziek en gezelligheid deze gelegenheid aangrijpt; hier allen bijeengekomen bent, om het jaar een sprankelend muzikale start te geven. Dat geldt voor u als bezoekers van het nieuwjaarsconcert, maar dat geldt zeer zeker ook voor alle aanwezige leden en muzikanten van Excelsior.
Ik wens u allen, om te beginnen: een gezond, voorspoedig, succesvol, muzikaal en vrolijk 2013 toe. Dat doe ik mede namens de leden van de gemeenteraad en het college.

Laten we eens stilstaan, bij wat wij hier beleven: we zijn in ons eigen mooie theater De Willem, waar we nog best eens van mogen zeggen dat we daar als Papendrechters gewoon allemaal trots op zijn; …en bovendien trots op de mensen, die onder leiding van directeur Erik Groeneweg dit theater, het centrum van culturele ontmoeting gemaakt hebben ...én maken. Een theater met een eigen sfeer waardoor het zo prettig is hier naar toe te gaan, zowel als bezoeker als voor degenen die hier op het podium hun talenten mogen tonen.

Afgelopen week was ik in dit theater ter gelegenheid van de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel; en werd bij een volle zaal op dit podium de ondernemersprijs 2012 uitgereikt: drie genomineerden, één winnaar, die er allen blijk van gaven dat ondernemers zich ook, of misschien wel juist, kunnen onderscheiden wanneer er sprake is van tegenwind. Allemaal mensenwerk, werk van mensen die hun uiterste best doen en zichzelf overtreffen.

Overigens, in november werd in dit theater het ‘World Photo Concert’ gegeven waarbij schitterende foto’s vertoond werden van onze planeet. Foto’s die getuigen van de schoonheid, de kracht, maar ook van de kwetsbaarheid van onze planeet en haar bewoners. Beelden die André Kuipers met eigen ogen heeft mogen aanschouwen; André Kuipers die zich niet liet begrenzen en de ruimte als podium koos.

Over podium gesproken: nog geen jaar geleden stond hier tijdens het sportgala Papendrecht, Marianne Vos op het podium. Een tengere dame, maar op de fiets ’n brok dynamiet, een kanjer, goed voor vele sportprestaties en Olympisch goud.

Zomaar wat mensen, die bijzondere prestaties verrichtten. Die met hun prestaties laten zien, dat mensen die zich durven onderscheiden, met creativiteit en waarschijnlijk een tikkeltje eigenwijsheid, die kansen pakken, het verschil kunnen maken en een bron van inspiratie voor anderen kunnen zijn. Ondernemer, ruimtevaarder of sportvrouw, zij begonnen eenvoudig en klein, hadden een droom, gingen daarvoor en verwezenlijkten die.

Vanavond is het podium voor Excelsior; ook een indrukwekkend voorbeeld van zo’n vasthoudende, een tikkeltje eigenwijze, groep mensen ieder met een eigen muzikale ambitie en met een gezamenlijke droom. Zij realiseren die droom door uitputtend te oefenen en vervolgens samen te spelen. Dat doen ze onder leiding van een ondernemende, vasthoudende en inspirerende dirigent: de ons bekende Ruud Welle.
Hij weet als geen ander op zijn eigen specifieke manier de muzikanten als zodanig en het orkest in z’n geheel, tot een steeds hoger niveau te brengen en gezamenlijk tot prestaties te komen, waar wij als publiek alleen maar van onder de indruk kunnen zijn en volop mogen genieten. De eerste stukken van het programma klinken nog mooi na, zijn een voorproefje van wat er nog komen gaat, ik ben er van overtuigd dat het geheel weer schitterend wordt: mijn complimenten !

Zo werkt deze vereniging, beste mensen, in de combinatie van muziek, gezelligheid, samenwerking en creativiteit aan realisering van steeds weer nieuwe dromen. Excelsior is daarmee bij de start van 2013 wat mij betreft een geweldige inspiratiebron die ons allen, bezoekers van het nieuwjaarsconcert, bij het begin van het nieuwe jaar een impuls geeft om de verwezenlijking van onze eigen dromen niet uit te stellen, maar daar – liefst direct, morgen al – aan te beginnen.

Dames en heren, vanaf deze plek wens ik u, allemaal een muzikaal inspirerende avond toe …en

en… een 2013 om van te dromen."

 

 

 

Terug