Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Papendrecht Helpt Oeganda, slotdag - 3-10-2013

Deze slotdag van de UCCF in Papendrecht was werkelijk een geweldige manifestatie in en rondom het sportcomplex van PKC. Overdag werden de kinderen van de basisscholen per bus naar de hal vervoerd om daar het optreden van het Oegandese kinderkoor Mwangaza mee te beleven. Aan het einde van de middag was er de African Coffee, een netwerk bijeenkomst voor de ondernemers/sponsoren en 's avonds een groots slotconcert in de tot theaterzaal omgetoverde sporthal. Ik sprak, als ambassadeur van deze actie, bij laatste twee bijeenkomsten ongeveer als volgt:


"Beste mensen van de Uganda Child Care Foundation, leerlingen, bezoekers en natuurlijk leden van het Mwangaza koor: van harte welkom in Papendrecht!

Voor enkelen van u geldt zelfs: welkom terug in Papendrecht. Want ook in 2010 mochten wij genieten
van een bezoek van het koor. De Uganda Child Care Foundation voorspelde toen al dat de leden van het koor  met de combinatie van zang, dans, traditionele Afrikaanse drums en kleding een warm plekje in onze harten zouden veroveren. En dat is gelukt!

Tijdens het vorige bezoek van het Mwangaza koor stonden we kort stil bij verschillen en overeenkomsten tussen het dagelijks leven in Oeganda en Nederland. Jullie komen met het koor tijdens dit bezoek aan Nederland behalve in deze regio ook in het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Het is lastig te horen voor jullie, maar Nederlanders verschillen natuurlijk ook onderling, en dat horen we als eerste aan het accent dat we spreken.   

Het verschil tussen onze en jullie taal is natuurlijk veel eenvoudiger om te ontdekken. Maar daarnaast hebben jullie natuurlijk nog heel veel andere v
erschillen tussen Nederland en Oeganda ontdekt. Zoals gebouwen, auto’s en andere vervoersmiddelen,  wegen, kleding, de temperatuur, het eten. Misschien hebben jullie wel drop, pindakaas en aardappels geproefd.

Zo is te zien dat we allemaal op een andere manier ons
leven leiden. Maar ondanks allerlei verschillen, lijken Nederlanders best wel veel op elkaar. En dat geldt eigenlijk voor  ons allemaal, zoals we hier vandaag bij elkaar zijn. Want we delen niet alleen onze liefde voor muziek, maar bijvoorbeeld ook onze dromen en hoop.

H
et Mwangaza koor brengt die zaken samen tijdens optredens. De leden van het koor vertellen op het podium hun verhaal en werken tijdens deze tournee speciaal aan het doel om vrij te zijn van het verleden; vrij van het heden. ‘Break Free’ is dan ook de toepasselijke titel van jullie tocht door ons land.

Wij hopen dat Nederland iets kan bijdragen voor jullie, door jullie te ontvangen, door naar jullie te luisteren, door enige tijd ons leven met jullie te delen, Bij de gastgezinnen, tijdens jullie concerten en daarbuiten. Zodat jullie een extra steuntje krijgen om uiteindelijk vrij te kunnen zijn van het verleden en om jullie
dromen waar te maken.

Tijdens het vorige bezoek van het koor aan Papendrecht hebben mensen vrolijke momenten gehad. Al was het maar vanwege ieders eigen, speciale manier om te dansen. Maar ook daarin laten we zien dat we hetzelfde zijn. Dat we met elkaar kunnen dansen en plezier kunnen maken.

Graag draagt de gemeenschap, dragen de inwoners van Papendrecht een steentje bij om aan onze hernieuwde kennismaking en ons gezamenlijke plezier ruimte te geven. Ik dank alle betrokkenen die deze concerten mogelijk maken. Ik dank de leden van het koor speciaal voor hun bezoek aan Nederland en Papendrecht en ik wens iedereen die hier aanwezig is enorm veel plezier en een permanent warm hart voor de kinderen van oeganda!"
 

Terug