Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

Nieuwjaarsconcert Excelsior, toespraak - 9-1-2016

“ Dank voor uw vriendelijke welkomstwoorden voorzitter Buursema en ik dank, via u, alle leden van Excelsior en iedereen die bij Excelsior betrokkenen is, en dat zijn er volgens mij velen, voor uw woorden betreffende mijn afscheid. Graag blijf ik betrokken bij uw mooie vereniging. Laat ik het zo zeggen ik ga pas september/oktober mijn functie als burgemeester van Papendrecht neerleggen en tot die tijd werk ik graag met plezier gewoon door. Dus vanavond blijft het een Nieuwjaarsconcert, geen afscheidsconcert, dat afscheidsconcert doen we later.

 

Dames en heren, meisjes en jongens, muziekliefhebbers,

 

Het traditionele nieuwjaarsconcert van Excelsior ervaren mijn echtgenote en ik altijd als een feest, ik kan u verzekeren dat wij er iedere keer weer naar uit zien. Het is dé muzikale opmaat naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Excelsior zet dan zijn beste beentje voor en weet zich op schitterende wijze te presenteren aan Papendrecht; aan alle gasten hier aanwezig: Van, Voor en Door Papendrecht. Wij weten ons verzekerd van een muzikaal programma dat altijd van een hoog niveau is, met muzikanten, solisten en medewerkers die het beste uit zichzelf halen. En dat alles doet zij onder de motiverende en inspirerende leiding van dirigent Ruud Welle. Hoewel op de aandelenbeurs geldt: rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, durf ik nu op dit moment in het volste vertrouwen aan het begin van het concert, toch alvast mijn complimenten en waardering uit te spreken.

 

Van deze gelegenheid maak ik uiteraard ook gebruik om u allen, niet alleen namens mijn echtgenote en ondergetekende, maar ook namens de leden van de gemeenteraad en het college, waarvan velen hier aanwezig zijn, het beste toe wensen voor het nieuwe jaar, met voorspoed, geluk en vooral gezondheid. Daarbij spreek ik de hoop uit, dat er voor u en ons allen veel muziek in 2016 moge zitten.

 

En dat kunnen we prima gebruiken. Het afgelopen jaar stemde het nieuws in de wereld om ons heen, of het nu dichterbij is of verder af, somber. Het aantal conflicten en conflictgebieden in de wereld groeit, bloedige aanslagen op onze vrijheid en beschaving vinden plaats, vele mensen zijn op drift geraakt, zijn slachtoffer, vluchteling en/of zoeken een nieuw bestaan. Dat levert een grote stroom migranten op met alle gevolgen van dien en daaraan gerelateerde spanningen.

 

Ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is en alle toonaarden in de muziek zijn dan ook hoorbaar. Maar uiteindelijk vraagt het van ons allen inzet en wijsheid om problemen tot een goed einde te brengen; vraagt het van ons om begrip, respect en verdraagzaamheid op te brengen, maar ook het stellen van grenzen; vraagt het om een warm hart en een koel hoofd.

 

Muziek kan ons daarbij helpen, kan ons inspireren en hoop bieden. Zo heeft het mij geraakt, dat juist in deze tijd en wellicht door al deze gekkigheden in de wereld een grote meerderheid, miljoenen Nederlanders, voor de Top-2000 hun stem uit brachten op het liedje “Imagine” van John Lennon:

 

Imagine:                             “  Stel je voor: geen landen

                                                  zo moeilijk is dat niet

                                       Niets om voor te doden of sterven

                                                    Evenmin religies

                                                Stel je voor: alle mensen

                                                 leven hun leven in vrede “

 

Voor mij is net als voor zoveel mensen, muziek een krachtig middel om te verbinden. Is het niet bemoedigend dat zo veel mensen in deze roerige tijden juist voor dit lied kiezen?

 

Tijdens eerdere nieuwjaarsconcerten stipte ik al vaker aan dat Excelsior niet alleen muziek maakt,  maar ook mensen onderling verbindt en een belangrijke verbindende factor is in onze lokale samenleving. Zonder de bijdrage van Excelsior zouden bijvoorbeeld de aubade op Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, en speciale manifestaties als ‘Samenloop voor Hoop’ aanzienlijk minder van kwaliteit en anders van karakter zijn. In de loop van haar bijna honderdjarige geschiedenis is een hele directe, sterke, eigenlijk niet te verbreken relatie met de Papendrechtse samenleving ontstaan. Het is mooi om te zien dat Excelsior zich daar van bewust is en er alles aan doet dit in stand te houden, te versterken en waar mogelijk uit te breiden. Onder meer door steeds weer nieuwe jeugdleden en andere mensen bij de vereniging te betrekken. Ik meen namens velen te kunnen spreken wanneer ik waardering uitspreek voor dit Excelsior met haar structurele en enthousiaste inzet,  haar vernieuwende initiatieven, en ik ben als burgemeester en vertegenwoordiger van het gemeente bestuur én van de samenleving trots op de plek die zij in onze lokale samenleving inneemt en invult.

 

Niet alleen binnen onze lokale samenleving, maar ook daarbuiten. Wij allen kunnen met veel plezier terugdenken aan het uitwisselingsconcert in 2013 met L'Orchestre d'Harmonie d'Hesdin uit Noord-Frankrijk. Afgelopen november trok Excelsior op haar beurt naar Noord-Frankrijk en heeft daar een aantal succesvolle, zeg maar gerust indrukwekkende en daverende concerten, verzorgd. Ieder die daar niet bij geweest is heeft wat bijzonders gemist. Zeer tot onze spijt moesten mijn echtgenote en ik helaas verstek laten gaan. Maar ik troost mij met de overtuiging dat Excelsior, daar in Hesdin en omgeving Papendrecht opperbest vertegenwoordigd heeft en ook dit concert/deze ontmoeting een feest van internationale uitwisseling van musici en daarmee verbroedering en toenadering op Europees niveau is geweest. Een fantastisch voorbeeld van een initiatief van onderop dat we moeten koesteren nu we elkaar ook op Europees niveau harder nodig hebben dan ooit.

 

Dames en Heren, ik rond af met nogmaals mijn dank uit te spreken aan Excelsior voor de verzorging van dit Nieuwjaarsconcert en wens u allen publiek, muzikanten en andere betrokkenen een gezellige avond toe, met een weergaloze muzikale invulling!

Ik dank u voor uw aandacht.”


 

 

Terug