Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

het Integraal Veiligheids Plan - 25-1-2012

"veiligheid is een zaak die ons allemaal aangaat" dat is mijn motto voor het veiligheidsbeleid voor de gemeente Papendrecht en dat motto heeft zijn weerslag gevonden in het Integraal Veiligheids Plan Papendrecht (IVP), dat momenteel in wording is. Het bestaande beleid was verankerd in een nota die ik in 2003 ter besluitvorming aan de raad had voorgelegd de: Kadernota Integrale Veiligheid. We liepen daar destijds mee voorop en hebben in de afgelopen jaren, conform, beleid in praktijk gebracht en daarmee een relatief veilige leefomgeving in Papendrecht weten te bewerkstelligen.

Zoals de meesten van u ongetwijfeld her en der gelezen hebben in de media komt er van de hand van minister Opstelten een nieuwe wet die regelt dat de politie voortaan landelijk of nationaal georganiseerd is. Dat geldt voor het beheer van de politie. Het gezag d.w.z. de taak en verantwoordelijkheid voor de openbare orde blijft bij de lokale gezagsdrager te weten de burgemeester. Strafrechterlijk is het justitie die de politie met name op het gebied van de opsporing aanstuurt. Tesamen vormen burgemeester, officier van justitie en de teamchef politie de zogenaamde driehoek, die de politie aanstuurt. In zijn wet heeft Opstelten ook geregeld dat iedere gemeente een IVP moet hebben, dat door de gemeenteraad wordt vastgesteld en uitgevoerd wordt onder leiding van de burgemeester die daar jaarlijks verantwoording over aflegt aan diezelfde gemeenteraad.

Boeven vangen en openbare orde handhaven daar houdt de driehoek zich in essentie mee bezig. Daarvoor heeft de driehoek ook allerlei middelen tot beschikking. Daarnaast zijn er echter nog vele zaken die met veiligheid of met name met het gevoel van veiligheid te maken hebben; zaken die niet zo gemakkelijk tastbaar en grijpbaar zijn omdat ze in het grijze gebied van bijvoorbeeld overlastgevend gedrag liggen. Dat valt vaak niet met harde hand te bestrijden (repressief), maar ligt veel meer in de sfeer van voorkomen (preventief). Voor dat laatste zijn meerdere partijen in beeld om een signaleringsfunctie te vervullen en/of door pro-actief te handelen vervelende zaken te voorkomen. Daarbij denk ik aan samenwerking met de woningbouwvereniging, met winkeliersverenigingen, wijkplatforms, scholen e.a.

Samen verantwoordelijkheid nemen, daar gaat het om. De afgelopen periode is er met veel van die partijen gesproken en op basis daarvan is een concept-IVP opgesteld, dat vervolgens op deze woensdagavond breed voorgelegd is om op te reageren. Vervolgens kan het IVP aan de hand van de inbreng vervolmaakt worden en door het college ter besluitvorming voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Tijdens deze avond was ik gastheer en leidde ik de druk bezochte avond in:

" Geachte aanwezigen,

Inwoners en ondernemers voelen zich veilig en beschut in Papendrecht. Ik haalde deze onderzoeksuitkomsten eind november aan bij de ondertekening van het convenant buurtbemiddeling. Ik herhaal deze woorden graag op deze plek om te illustreren waar het vanavond om gaat: objectieve cijfers en ervaringen van onze inwoners en bedrijven laten zien dat Papendrecht een (relatief) veilige gemeente is. En dat willen we graag zo houden.

Het scala aan onderwerpen op het gebied van veiligheid is breed. Het loopt van overlast, inbraak, vernieling, verkeer en vervoer tot hoog water en risico’s die te maken hebben met bedrijven en bedrijvigheid. Opvallend genoeg zijn het niet zozeer crises en rampen die Papendrechters vrezen; bovenaan het lijstje van veiligheidsproblemen staat in onze gemeente overlast van hangjongeren.

Zonder dit te onderschatten, zijn problemen van die aard te overzien. En: we kunnen er iets aan doen. Daarvoor moeten we wel in beweging komen. Door ervaringen, klachten en problemen serieus te nemen, houden we zicht en grip op de problematiek en kunnen we werken aan gerichte oplossingen. Met die gedachte is de conceptversie van het Integraal Veiligheidsplan tot 2015 opgesteld. Velen van u hebben hieraan bijgedragen en mede op uw verzoek kwam ook deze bijeenkomst tot stand. Dank daarvoor!

In de huidige tijd is de tendens om naar anderen te kijken, als het op verantwoordelijkheid en ingrijpen aankomt. Maar de tijd dat veiligheid een zaak was van overheid, brandweer en politie alleen is voorbij. Willen we echt werk maken van veiligheid, dan moeten alle betrokkenen samenwerken om problemen zo vroeg mogelijk te signaleren en waar mogelijk te voorkomen. We kunnen ons niet aan problemen ònttrekken, we moeten ze ons juist áantrekken.

Het convenant buurtbemiddeling dat ik zojuist noemde, is een concreet voorbeeld van inwoners die dat doen. Zij tonen verantwoordelijkheid, spannen zich in om problemen tussen buren op te lossen en laten zien dat mensen met onderlinge contacten het verschil kunnen maken. Ook Burgernet toont dat samenwerking – in dit geval tussen inwoners, gemeente en politie – effectief is om veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

Dat verantwoordelijkheidsbesef zien we graag in zoveel mogelijk geledingen binnen onze samenleving, van individuele inwoners tot wijkplatforms en van ondernemersverenigingen en onderwijs tot maatschappelijke organisaties. Ik hoop dat we vanavond en in de toekomst nieuwe inzichten opdoen, ervaringen en ideeën delen die aan dat streven tegemoet komen. Uw bijdragen verwerken we in het definitieve Veiligheidsplan. 

Maar zoals we allemaal weten: met alleen nota’s vangen we geen boeven. De echte winst zit ‘m in de combinatie van bewustzijn, verantwoordelijkheidsgevoel en samenwerking. Wanneer professionals en inwoners niet alleen óver maar vooral mèt elkaar praten, weten we de theorie van het Veiligheidsplan te vertalen naar veiligheid in de praktijk en kunnen we daadwerkelijk samen werken aan een Papendrecht waar we ons ook in de toekomst veilig en beschut voelen".

 

Terug