Tijdens de jaarlijkse donateursavond van de Stichting Dorpsbehoud heb ik in goed onderling overleg het nieuwe boekje "Molens in Papendrecht" kunnen presenteren. Het boekje is het derde deel in de inmiddels populaire serie 'Van Heerlijkheid tot heden'. Onderstaand vind u mijn bijdrage van die avond:
"Dames en heren,
Molens en Nederlandse landschappen horen bij elkaar. Molens werden gebruikt om water uit de polders te malen en het vaak moeizaam ontgonnen land zoveel mogelijk droog te houden. De molens van Kinderdijk zijn nog steeds een wereldberoemde toeristische attractie door de rol die ze speelden in de afwatering van de Alblasserwaard.
Drie gouden molens in een blauwe achtergrond vormen sinds 1816 het officiële wapen van Papendrecht. Waarschijnlijk symboliseren die molens de drie types die op dat moment in Papendrecht functioneerden. Korenmolen De Hoop maalde in de Kerkbuurt koren tot meel, trasmolen de Ruyter stampte aan de Veerdam tufsteen fijn tot tras, de poldermolens bij de Noordhoek maalden het water naar rivier de Noord.
Helaas zijn nog maar weinig tastbare herinneringen aan deze molens te vinden. Maar wie goed zoekt, vindt toch nog restanten, verwijzingen en zelfs molens. Het derde deel in de reeks ‘Van heerlijkheid tot heden’ belicht deze sporen en de rol van molens in de geschiedenis van Papendrecht. Het boekje met de titel ‘Molens in Papendrecht’ is na vandaag te koop (voor 3,50 euro op het gemeentehuis en in de lokale boekenwinkels).
Het boekje belicht bijvoorbeeld afbeeldingen van het wapen, dat onder meer te zien is op de gevels van het gemeentehuis en van Veerdam 6 (het pand van de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht), op de gemeentewerf, bij de ingang van de begraafplaats en in het raam van het notarishuis aan het Bosch. Het boekje belicht ook tastbaarder overblijfselen van de molens. Toch is het jammer dat het voornamelijk bij sporen en herinneringen blijft. Zo is een in het boekje afgebeeld bosmanmolentje een paar weken nadat het voor de uitgave was gefotografeerd jammer genoeg opgeruimd. Dat brengt ons op het belang van een stichting als deze, de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, die zich onvermoeibaar interesseert in en inzet voor onze gemeente en onze geschiedenis.
Zonder al die andere vrijwilligers te kort te willen doen, zou ik bij wijze van dankbetuiging voor deze inspanningen graag het eerste en tweede exemplaar van de nieuwe publicatie willen overhandigen aan twee mensen van Dorpsbehoud, Theo Viveen en Jaap Zock.
Theo, Jaap, met jullie inzet, enthousiasme, gastvrijheid en bereidheid om kennis te delen, staan jullie symbool voor de inzet van vele vrijwilligers. Van Stichting Dorpsbehoud, maar ook van allerlei andere vrijwilligersorganisaties in Papendrecht. Daarnaast symboliseren jullie de bijdragen en tips die verschillende Papendrechters de afgelopen jaren hebben geleverd waarmee de reeks Van heerlijkheid tot heden tot stand kan komen. Hartelijk dan daarvoor.
Dames en heren, ik hoop dat u plezier beleeft aan deze nieuwe uitgave en ik wens u allen ook bij het vervolg van deze avond veel plezier!"
|