Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin, Papendrecht
paap

Postzegel

Weblog

bewaking bronzen beelden - 3-7-2013

Bronzen kunstwerken in de openbare ruimte werden afgelopen jaren in toenemende mate een kwetsbaar object in die zin dat ze de prooi van dieven werden, die het niet op het kunstwerk als zodanig, maar het meer op het brons gemunt hebben. Gelukkig is daar nu een goede oplossing voor gevonden in de vorm van een permanent electronisch systeem. Bij herplaatsing van het eerste bronzen beeld, aldus beveiligd en voorzien van dit systeem waren wethouder van cultuur Reuwer en ondergetekende aanwezig. Ik sprak de aanwezigen toe: 

"Dames en heren,

 

Hoewel de aanleiding niet direct vrolijk stemt, kunnen we wel stellen dat het de afgelopen jaren langs het Merwehoofd nooit saai is en dat er altijd wel wat gebeurt.

Hier, op het drierivierenpunt, is het van oudsher een drukte van belang. Handels- en goederenstromen langs Dordrecht en de Drechtsteden bestaan al eeuwenlang. Lange tijd bepaalden ook industriële activiteiten op de oevers hier het beeld. De afgelopen jaren zien we meer en meer het beleid gestalte krijgen veel meer gebruik te maken van de esthetische kwaliteiten van het gebied, horeca en woningen toe te voegen en de dynamiek te bevorderen.

Zo werd bijvoorbeeld met de opening van het beeldenpark in 1996 een nieuwe dimensie aan de Drechtoevers toegevoegd en vinden toonaangevende kunstenaars hier een prachtig podium om hun werk te tonen; aan omwonenden, voorbijgangers en aan liefhebbers die er een reisje voor over hebben om de werken met eigen ogen te zien.

Helaas trekken de beelden ook de aandacht van mensen met minder positieve bedoelingen. Dat dwong de medewerkers van Stichting Beeldenpark Drechtoevers na te denken over een tegenzet. En met de creativiteit, het enthousiasme en de inzet die we van de Stichting kennen, is er weer een oplossing bedacht om kunstenaars en publiek hun plezier te gunnen en de verbindende rol van deze schakel tussen de rivieren te herstellen.

Door die inspanningen kunnen we vandaag weer vooruit kijken. Ik dank de betrokkenen die dit mogelijk maken opnieuw van harte voor hun bijdragen en wens u allen, kunstenaars en publiek toe dat de pareltjes in dit waterrijke gebied nu weer in rustiger vaarwater belanden."


Terug